Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ποινικός κώδικας και οι συνήθεις ποινές σε: Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνώμενο Βασίλειο, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Ελβετία και Η.Π.Α.

Στην Ελλάδα με τον ποινικό κώδικα του 1950 ο βιασμός του Π.Ν. διασπάστηκε σε τρία εγκλήματα: τον βιασμό (άρ.336), τον εξαναγκασμό σε ασέλγια (άρ. 337) και τέλος, την κατάχρηση σε ασέλγεια (άρ. 338). Στο μεν έγκλημα του βιασμού (άρ. 336) η προβλεπόμενη σεξουαλική πράξη ήταν μόνο η εξώγαμη, όπως ρητά ανεγράφη, συνουσία και θύμα μπορούσε να είναι μόνο γυναίκα ενώ στον εξαναγκασμό σε ασέλγεια (άρ. 337), που ετιμωρείτο με ηπιότερη ποινή, αρκούσε οποιαδήποτε ασελγής πράξη, εναντίον άντρα ή γυναίκας οπότε το θύμα μπορούσε να είναι και άντρας. Υπό την ισχή του ΠΚ άρχισε, σιγά-σιγά να καθιερώνεται η απόψη ότι προστατευόμενο έννομο αγαθό στο βιασμό είναι η γενετήσια ελευθερία.

Τομή στη ρύθμιση του βιασμού επέφερε ο ν. 1419/1984 με τον οποίο, πέρα από την “έξωση” των ηθών από το κεφάλαιο του ΠΚ, ενοποίησαν τα δύο εγκλήματα βιασμού σε ένα,ανεξαρτήτως πλέον φύλου του θύματος και σεξουαλικής πράξης. Με το νέο αυτό δίκαιο εξομοιώθηκε με τις άλλες ασελγείς πράξεις ενώ εισήχθη και ο ομαδικός βιασμός, ως διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος. Τέλος, σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η (μεταγενέστερη) τροποποίηση του άρ. 336 του ΠΚ από το ν. 3500/2006, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τον οποίο καταργήθηκε το στοιχείο του εξώγαμου στην συνουσία, ώστε, πλέον, να διώκεται ο βιασμός και όταν τελείται μεταξύ συζύγων.

Η ποινή που προβλέπεται για το βιασμό είναι κάθειρξη, δηλαδή πρόσκαιρη κάθειρξη, ποινή η οποία μπορεί να κυμανθεί από τα 5 μέχρι τα 20 χρόνια στέρηση της ελευθερίας.


Στην παράγραφο 177 του Γερμανικού ΠΚ, με τίτλο “σεξουαλικός εξαναγκασμός, βιασμός”, τιμωρείται όποιος, με βία ή απειλή επικείμενου κινδύνου ζωής ή υγείας ή εκμετάλλευση κάποιας αβοήθητης θέσης, εξαναγκάζει άλλον σε ανοχή ή επιχείρηση σεξουαλικών πράξεων (ποινή: φυλάκιση 1-15 χρόνια). Προβλέπονται, παράλληλα, ως επιβαρυντικές μορφές ο ομαδικός βιασμός καθώς και η ιδιαίτερη ταπείνωση του θύματος, ιδίως δε η σωματική διείσδυση(βιασμός). Τέλος, επίταση της, προβλέπεται για τη χρήση όπλου ή άλλου επικίνδυνου οργάνου ή αν η πράξη προκάλεσε κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης.

Στη Γαλλία ως βιασμός περιγράφεται (άρ. 222-23ΓαλλΠΚ) κάθε μορφή σεξουαλικής διείσδυσης η οποία επιτυγχάνεται με χρήση βίας, εξαναγκασμού, απειλής ή αιφνιδιασμού (Ποινή: Φυλάκιση 15 χρόνια). Παράλληλα όμως προβλέπονται συνολικά δώδεκα απλώς επιβαρυντικές περιστάσεις (ποινή: Φυλάκιση 20 χρόνια)- αν προκλήθηκε ακρωτηριασμός ή διαρκής αναπηρία, αν το θύμα ήταν κάτω των 15 ετών, αν το θύμα ήταν ευάλωτος άνθρωπος, αν τελέστηκε από οικείο ή κηδεμόνα, αν τελέστηκε με κατάχρηση θέσης εξουσίας,ο ομαδικός βιασμός, η τέλεση με ένοπλη βία, αν επαφή μεταξύ δράστη-θύματος επετεύχθη με τη χρήση ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου, αν τελέστηκε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος, αν τελέστηκε κατά συρροή μαζί μ' ένα ή πολλούς άλλους βιασμούς άλλων θυμάτων, αν τελέστηκε από το σύζυγο, τον ερωτικό σύντροφο ή τον συμβαλλόμενο σε σύμφωνο συμβίωσης, αν τελέστηκε από πρόσωπο σε κατάσταση εμφανούς μέθης ή υπό την εμφανή επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση (ποινή: φυλάκιση 30 χρόνια) προβλέπεται ο θανατηφόρος βιασμός και ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση (ποινή: Ισόβια κάθειρξη) αν πριν, κατά τη διάρκεια ή σε σχέση με την πράξη έλαβαν χώρα βασανισμοί ή ιδιαίτερα βάναυσες κακοποιήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ως βιασμός τυποποιείται (Sexual Offences Act 2003, Section 1) η διείσδυση με το πέος στο αιδοίο, τον πρωκτό ή το στόμα, χώρις συναίνεση (ποινή: Ισόβια κάθειρξη). Ως ειδική μορφή προβλέπεται (Section 2 επίθεση με διείσδυση, ποινή:Ισόβια κάθειρξη) η σεξουαλική διείσδυση στο αιδίο, τον πρωκτό ή το στόμα με μέρος του σώματος ή κάποιο άλλο (μέσο) ενώ, τέλος, προβλέπεται (Section 3: σεξουαλική επίθεση, ποινή: Κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια) και το σεξουαλικό άγγιγμα.

Στην Ιταλία προβλέπεται (άρ. 519 ΙταλΠΚ) η βασική μορφή του βιασμού (συνουσία με βία ή απειλή) και παράλληλα μια διευρυμένη μορφή του εγκλήματος η οποία περιλαμβάνει και: αποπλάνηση παιδιού,κατάχρηση ανηλίκου από συγγενή, κηδεμόνα,δάσκαλο κ.λ.π., κατάχρηση ανίκανου για αντίσταση ή, τέλος, εξαπάτηση ως προς το πρόσωπο. Εξάλλου στο άρ. 251 ΙταλΠΚ προβλέπεται ο εξαναγκασμός σε σεξουαλικές πράξεις, εκτός της συνουσίας, και τιμωρείται με ηπιότερες ποινές,

Στην Κύπρο προβλέπεται (άρ. 144 ΚυπρΠΚ) ως βιασμός η (παράνομη) συνουσία με γυναίκα χωρίς τη συναίνεση της, αν αυτή δόθηκε με βία ή φόβο ή πλαστοπροσωπία του συζύγου και τιμωρείται ως κακούργημα με φυλάκιση διά βίου.

Στην Αυστρία (άρ.201 ΑυστΠΚ) ο βιασμός θεμελιώνεται εξίσου στη συνουσία ή σε άλλες ομοειδείς πράξεις ενώ ως αυτοτελές έγκλημα προβλέπεται (άρ. 202 ΑυστρΠΚ) ο γενετήσιος εξαναγκασμός (γενετήσια πράξη). Τέλος προβλέπεται (άρ. 203 ΑυστΠΚ) μια προνομιούχα μορφή βιασμού (ελαφρυντικό) και κατ' έγλκηση δίωξη) όταν η πράξη τελείται εντός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Στην Ελβετία προβλέπεται (άρ. 189 ΕλβΠΚ) ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη όταν ο δράστης χρησιμοποιεί απειλή, βία ή ψυχική πίεση ή καθιστά ανίκανο για αντίδραση το θύμα ή πράττει με ιδιαίτερη σκληρότητα. Προβλέπεται παράλληλα (άρ. 190, βιασμός) ο εξαναγκασμός γυναίκας σε ανοχή συνουσίας, με απειλή, βία, ψυχική πίεση ή πρόκληση ανικανότητας για αντίσταση (ποινή: φυλάκιση 1-10 χρόνια). Ως διακεκριμένη μορφή προβλέπεται η χρήση όπλου ή άλλου επικίνδυνου εργαλείου ή ιδιαίτερα σκληρή συμπεριφορά.

Τέλος στις Η.Π.Α. ο βιασμός συντίθεται από στοιχεία όπως η διείσδυση, η βία ενάντια στη βούληση ή η τέλεση χωρίς συναίνεση, ενώ, απαιτείται έμπρακτη αντίσταση του θύματος, στοιχείο το οποίο γίνεται αντικείμενο έντονης κριτικής. Παράλληλα ως ήπια μορφή βιασμού, σε σχέση με την διείσδυση, προβλέπεται το σεξουαλικό άγγιγμα το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδικές ποινικοποιήσεις.

(πηγή: Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, Άρθρα 336-353ΠΚ. Συγγραφείς: Νίκος Παρασκευόπουλος, Ευτύχης Φυτράκης. Εκδόσεις Σάκκουλα 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: