Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Rififi


Αστυνομικό ρεπορτάζ
Με τη μέθοδο του ριφιφί διέρρηξαν τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες κοσμηματοπωλείο στο Περιστέρι.

Οι δράστες μπήκαν αρχικά στον ακάλυπτο χώρο διπλανής πολυκατοικίας και αφού άνοιξαν μια τρύπα στη μεσοτοιχία, εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο.Στη συνέχεια άρπαξαν όσα κοσμήματα υπήρχαν στις προθήκες και διέφυγαν με λεία που, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.


Οι πιο μεγάλες ληστείες στην Ελλάδα: Από τα ριφιφί στα e-mail

09 Οκτωβρίου 2011, 08:05
Οι πιο μεγάλες ληστείες στην Ελλάδα: Από τα ριφιφί στα e-mail
Ακόμη και σήμερα, παραμένει άλυτο το μυστήριο με την κινηματογραφική κλοπή στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης, που έγινε μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου του 1992 και έχει καταγραφεί ως μία τις μεγαλύτερες σε όλο τον κόσμο. Στελέχη της τράπεζας και επιχειρηματίες κατηγορήθηκαν βάσει σαθρών στοιχείων, κάποιοι κλείστηκαν άδικα στη φυλακή και υπολήψεις σπιλώθηκαν, ώσπου ένας-ένας δικαιώνονταν και «καθάριζαν» το όνομά τους.
». Οι δράστες στο χτύπημα της Εργασίας, μεταξύ των [Από το ιστορικό ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης, το 1992.] οποίων ήταν σίγουρα μηχανικοί και μεταλλειολόγοι, μπήκαν σε έναν υπόνομο της οδού Καλλιρρόης και με τα εργαλεία που μετέφεραν από τον αγωγό ομβρίων υδάτων μέσω του Δέλτα Φαλήρου (!) άρχισαν να σκάβουν τούνελ 15 μέτρων κάτω από τον δρόμο, ώσπου έφτασαν στον ενισχυμένο με εσωτερικό ατσάλι αντοχής 22 σταλ τοίχο του υποκαταστήματος!

Στην προσπάθειά τους να τον τρυπήσουν, ο συναγερμός ήχησε πολλές φορές. Ομως, τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι υπεύθυνοι της τράπεζας τον απέδωσαν σε… βλάβη του συστήματος, αφού δεν έβλεπαν ίχνη διάρρηξης. Ετσι, οι δράστες έφτασαν στις 1.151 θυρίδες και άνοιξαν επιλεκτικά τις 301 από αυτές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ιδιοκτητών τους, αφού η τράπεζα δεν μπορούσε να γνωρίζει το περιεχόμενο, κλάπηκαν μετρητά σε ελληνικά και ξένα χαρτονομίσματα, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, συναλλαγματικές και μετοχές, πολλές από τις οποίες ξέβρασε η… θάλασσα στη Βραυρώνα δύο μήνες αργότερα. Κάποιοι έκαναν λόγο και για μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, αλλά αυτό δεν μπορούσε να διασταυρωθεί. Η αξία των κλοπιμαίων κατά προσέγγιση ξεπερνούσε τα τρία δισεκατομμύρια δραχμές!


Banco Central do Brazil: Το «Μεγάλο Ριφιφί» αλά Βραζιλία
Banco Central do Brazil: Το «Μεγάλο Ριφιφί» αλά Βραζιλία
Banco Central do Brazil: Το «Μεγάλο Ριφιφί» αλά Βραζιλία
Το σαββατοκύριακο της 6ης και 7ης Αυγούστου 2005, μια συμμορία ληστών, πιθανώς μέλη της οργάνωσης «Gang of the Tattooed» ή της «Primeiro Comando da Capital» αφαίρεσαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στη Φορταλέζα 165 εκ. reais (70 εκ. Ευρώ).
Τρεις μήνες πριν τη ληστεία, η συμμορία είχε νοικιάσει ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, το ανακαίνισε και ανάρτησε πινακίδες που έδειχναν ότι πρόκειται για μια εταιρεία που εμπορευόταν φυσικό και τεχνητό γρασίδι όπως και φυτά.
Οι γείτονες που αναφέρουν ότι την ομάδα αποτελούσαν 6 με δέκα άντρες, έβλεπαν καθημερινά φορτηγάκια να μεταφέρουν χώμα αλλά θεώρησαν ότι αυτό ήταν η φυσιολογική δραστηριότητα της εταιρείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ληστές έσκαψαν ένα τούνελ 70 μέτρων και τελικά τρύπησαν 1 μέτρο ενισχυμένου ατσαλιού για να εισέλθουν στο θησαυροφυλάκιο. Το τούνελ είχε 70 εκατοστά άνοιγμα, φωτισμό και δικό του κλιματισμό.
Στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο υποτιθέμενος εγκέφαλος της ληστείας, Λουίς Ριμπέιρο βρέθηκε νεκρός. Είχε απηχθή στις 7 Οκτωβρίου και παρότι η οικογένεια του πλήρωσε περίπου 1 εκ δολάρια οι απαγωγείς δεν τον απελευθέρωσαν.
Πρόσφατα τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν για συμμετοχή στη δολοφονία ενώ η αστυνομία εξετάζει τη σύνδεση των ληστών με εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των χρημάτων που πρέπει να ζύγιζαν τρεισήμισι τόνους.
Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί πέντε άτομα που έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στην εκσκαφή και έχουν βρεθεί τα 7 από τα 63 εκ δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.dinfo.gr/?p=24445#ixzz1gY2nR4lH





Χάκερς



Ενα λάπτοπ µε σύνδεση στο Ιντερνετ για να ελέγξειτο χαρτοφυλάκιο των µετοχών του ήταν το µοναδικό που ζήτησε στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης ο 18χρονος Αλέξανδρος. Για πρώτη φορά από τα 12 του χρόνια είχε µείνει χωρίς υπολογιστή για περισσότερες από 12 ώρες. Ο χάκερ που είχε αναστατώσει το FBI, την Ιντερπόλ και για 3½ χρόνια αποτελούσε τον Νο 1 ένα καταζητούµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, θα περάσει σήµερα το κατώφλι της 24ης τακτική ςανακρίτριας για να µάθει το κατηγορητήριο που θα τον βαρύνει. Με µεγαλύτερο ενδιαφέρον περιµένει και το κατηγορητήριο του FBI εις βάρος του. Από τον Φεβρουάριο του 2009 όταν και εισέβαλε στην επίσηµη σελίδα του FBI και στη συνέχεια της NSA, βρέθηκε πολύ ψηλά στη λίστα των καταζητούµενων χάκερ για τις αµερικανικές Αρχές.

«Τα χέρια του έτρεµαν. Ειδικά για το χρηµατιστήριο από τις11 και ύστερα που άνοιξε, ήταν συνεχώς ανήσυχος και ζητούσε πληροφορίες για το πώς πηγαίνει», περιγράφει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. «Εκανα τις επιθέσεις γιανα κερδίσω τον σεβασµό των υπολοίπων χάκερ αλλά και γιατί τέτοιου είδους επιθέσεις µε εκφράζουν και ιδεολογικά. ∆εν είναι άλλωστε λίγο πράγµα να σε κυνηγάει το FBI και η Ιντερπόλ», είπε χθες ο νεαρός χάκερ. «Παρ’όλα αυτά, προσπάθησε πολλές φορές να µας πείσει πως όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το όνοµά του δεν είναι δικαιολογηµένος. “∆εν έχω το µυαλό που λένε πωςδιαθέτω”,ήταν οι κουβέντες του», λέει στα «ΝΕΑ» αστυνοµικός.

Μοναχοπαίδι, που από τα πρώτα χρόνια του γυµνασίου είχε  «κολλήσει» µε τον υπολογιστήτου, είχε κρατήσει λίγες παρέες στον Αγιο ∆ηµήτριο. Την πρώτη σελίδα, όπως είπε στους αστυνοµικούς την έσπασε στα 13 του.

«Είδα τελικά πως δεν ήταν κάτι δύσκολο. Επίσης ήταν και ένας εύκολος τρόπος να βγάλω χρήµατα για εµένα και τη µητέρα µου», είπε σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές. Για το µόνο που δεν δίνει καµία εξήγηση είναι για ποιον λόγο είχε στο σπίτι του έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό µηχανισµό.

Η µητέρα του είχε σταµατήσει να δουλεύει τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια και τη συντηρούσε ο Αλέξανδρος, ο οποίος στο µεταξύ έχτιζε µια µικρή οικονοµική «αυτοκρατορία» µέσα από το σπίτι του, το οποίο σπανίως εγκατέλειπε. Μόνο στο ελληνικό χρηµατιστήριο διέθετε χαρτοφυλάκιο 48 µετοχών, ενώ τώρα η Επιτροπή για τη Νοµιµοποίηση παράνοµων εσόδων καλείται να διαπιστώσει το εύρος των οικονοµικών δραστηριοτήτων του 18χρονου χάκερ.

Η µεγάλη του «αγάπη» ήταν η δηµιουργία λογισµικών προγραµµάτων τα οποία διέθετε δωρεάν. Αυτά όµως λειτουργούσαν ως «δούρειοι ίπποι» στους υπολογιστές όπου εγκαθιστούνταν και υπέκλεπταν τα δεδοµένα των ανύποπτων χρηστών τους.

Από χθες σε διεθνή συνεργασία, διεξάγετα η έρευνα για τη συµµετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις που αφορούν σε διαδικτυακές επιθέσεις (τύπου DDoS), όπως παραβιάσεις τραπεζικών λογαριασµών µέσω του e-banking, λογαριασµών Paypal, λογαριασµών twitter, facebook και λοιπών µέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πώς µε βρήκατε;», ήταν η µόνη ερώτηση που έκανε στους δέκα αστυνοµικούς οι οποίοι στις 6 το πρωί της Τετάρτης µπήκαν στο σπίτι του. Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα είχε κλείσει τον υπολογιστή του. Οι αστυνοµικοί τού περιέγραψαν το µοιραίο του λάθος έναν µήνα πριν όταν «καρφώθηκε» από τον proxy server που χρησιµοποιούσε για τις κυβερνοεπιθέσεις του. Ακουσε σκεπτικός το πώς έφτασαν οι αστυνοµικοί στα ίχνη του και τους ακολούθησε χωρίς να προβάλει καµία αντίσταση.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Χθες το πρωί ο πρώτος αµερικανός αξιωµατούχος του FBI βρέθηκε στην Κατεχάκη, έδωσε συγχαρητήρια στον Μάνο Σφακιανάκη, προϊστάµενο της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της Ασφάλειας Αττικήςκαι προανήγγειλε την άφιξη κλιµακίου συναδέλφων του από την Ουάσιγκτον. Στην ανακρίτρια θα σταλεί και το κατηγορητήριο των αµερικανικών Αρχών για τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν από τον n-splitter όπως ήταν τοψευδώνυµο µετο οποίο ο Αλέξανδρος υπέγραφε τα ηλεκτρονικά χτυπήµατα του.

Στην Κατεχάκη θεωρούν δεδοµένο πως οι Αµερικανοί θα ζητήσουν την έκδοση του Αλέξανδρου στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη κίνηση περιµένουν οι ελληνικές Αρχές και από τη Γαλλία. Αλλωστε οι Γάλλοι προηγούνται χρονικά στο κυνήγι του Αλέξανδρου, ο οποίος σε ηλικία 15ετών είχε καταφέρει να σπάσει τη σελίδα της Ιντερπόλ, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λυών. «Η πρώτη φορά που µας ήρθε σήµα για τον εντοπισµό του ήταν τον Φεβρουάριο του 2008, όταν στην κεντρική σελίδα της Ιντερπόλ άφησε την ηλεκτρονική του υπογραφή. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Ελληνική Αστυνοµία δέχθηκε σήµα και από τις αµερικανικές Αρχές που ζητούσαν τον εντοπισµό του n-splitter για την επίθεση εναντίον κυβερνητικών σελίδων», αναφέρει ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ. Σκέψεις για την αξιοποίηση του 18χρονου, που θεωρείται αυθεντία στον κόσµο των χάκερ κάνει και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία και στο παρελθόν είχε προσφέρει µια αντίστοιχη συνεργασία σε φοιτητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης ο οποίος είχε συλληφθεί για χάκινγκ σε σελίδες ελληνικών υπουργείων.
Αναφορές: ΤΑ ΝΕΑ

Οι υπογραμμίσεις δικές μου

Ταινίες:

Rififi: Jules Dassin (1956)
Loophole: John Quested (1981)
Small Time Crooks: Woody Allen (2000)
The Bank Job: Roger Donaldson (2008)

Τέχνη:
Monday, February 19, 2007
Crimen Majestatis (Νίκος Τρανός)
Έως τις 24 Φεβρουαρίου, alphadelta gallery, Παλλάδος 3, Αθήνα, 105 54, τηλ.: 210 3228785,www.adgallery.gr

…..Στην έκθεση υπάρχουν επίσης η μακέτα ενός ριφιφί και η προσομοίωσή της σε πραγματικές διαστάσεις (400x400x80 cm) από χαρτόνι συσκευασίας,…..






Δεν υπάρχουν σχόλια: